برای درک بهتر سازه کششی کلاسیک بهتر است مروری بر پیشینه این موضوع داشته باشیم، پیشینه تاریخی چنین سازه هایی به دوران روم باستان بر می گردد. همانطوری که می دانید سازه های کششی برای قرن ها متمادی مورد استفاده رومیان و دیگر امپراطوری ها قرار می گرفت، اما نه به شکل امروزی و مدرن بلکه اکثر آنها به صورت چترها و چادرها در ویلاهای رومی به کار گرفته می شدند.
از نمونه های برجسته سازه کششی می توان به، بازسازی تئاترهای رومی اشاره کرد. سقف آنها شامل تیرهای چوبی و میله های عمودی بود که توسط طناب ها به یکدیگر وصل می شوند و انعطاف پذیر آنها بیشتر می شد. همچنین این کار باعث می شد تا پارچه های کار گذاشته شده در این سازه ها به صورت موازی بین تیرها حرکت کنند و با کشیدن طناب می توانستند زاویه سقف را مطابق خورشید تنظیم کنند.
قدیمی ترین تصویر شناخته شده از یک چتر یا همان سازه کششی، مربوط به قرن سیزدهم قبل از میلاد است که. حاکم آشور، آشوربانیپال را با یک چتر آفتابی نشان می دهد. مدت ها است که چترها نشانه قدرت و ثروت بوده اند. باید بدانید که اصل ساخت و ساز در طول قرن ها تغییر نکرده است، به طوری که همگی آنها از یک غشاء کششی همراه با یک میله مرکزی و دنده های فشرده شده یک واحد ساخت و ساز را تشکیل می دهند. البته در ایام قدیم به جای پارچه های کنونی از میله های چوبی در کنار یکدیگر بر روی سازه مخروطی شکل استفاده می کردند. همچنین در بالای چادر های قدیمی یا همان باستانی، دریچه دود قرار داشت که می توانستند آن را مطابق با جهت باد تنظیم کنند. علاوه بر این، غشاها یا همان پوسته سازه را می توانستند تا ارتفاع فردی جمع یا باز کنند.
به غیر از موارد بیان شده، صدها مورد دیگر از سازه کششی کلاسیک در جهان وجود دارد که هر کدام از آنها با تکنیک های خاصی طراحی و ساخته شده اند. برای اطلاع از آنها می توانید به مقالات منتشر شده در این زمینه مراجعه کنید.
سازه کششی مدرن چیست؟
با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، سازه کششی مدرن جایگزین سازه های کلاسیک گردید. این گونه از سازه ها از مزیت های بیشتری نسبت به سازه های کلاسیک برخوردار بودند. که از مهمترین آنها می توان به پشتیبانی از دهانه های وسیع، وزن سبک، قیمت مقرون به صرفه، نصب سریع، قابلیت جابجایی و ... اشاره کرد.
سازه کششی مدرن در طیف گسترده ای از انواع پارچه ها ساخته می شود که قادر است، هر شکل یا فرم قابل تصوری را در هر اندازه ای ایجاد کند، تا متناسب با طرح و بودجه شما باشد. امکانات پیشرفته موجود در عصر حاضر باعث گردیده تا سازه ها در انواع فرم ها ساخته شوند و نیز کلیه امکانات لازم برای اجرای چنین ساختاری فراهم باشد.
چنین سازه هایی را می توان در کاربری های مختلفی از جمله سازه کششی ویلا، سازه کششی روف گلردن مورد استفاده قرار دارد. از مهمترین دلایل برای استفاده از چنین سازه هایی می توان به مقاومت کششی فوق العاده بالا، مقاومت در برابر عوامل محیطی، مقاومت در برابر زلزله و نیروی باد، و نیز زیبایی آنها اشاره کرد.
برای ساخت چنین سازه هایی می توانید به دفاتر فنی مهندسی، شرکت های ساختمانی، کارگاه های تولید سازه های کششی مراجعه کنید.
انواع سازه کششی سبک جدید؟
فرایند طراحی سازه های کششی مدرن تفاوت زیادی با ساختارهای سنتی گذشته دارد. بیایید به عنوان مثال ساختارهای غشایی را در نظر بگیریم. آنها دو ویژگی اساسی و نیز متفاوت با ساختارهای سنتی دارند، یعنی ساختارهای غشایی مدرن نیاز به یک الگوی تکرار شونده دارند. طراحی یک ساختار غشایی یک روش پیچیده است که از قسمت های زیادی تشکیل شده و نتیجه آن یک روند تکراری است. این روند ممکن است شامل موارد چون: طراحی مفهومی، مدلسازی بدنی، مدل سازی رایانه ای، یافتن فرم و تحلیل و بررسی آن، و تولید الگوی جدید.
سازه های کششی مدرن وزن بسیار سبکی دارند و آنها را می توان در ۵ دسته قرار داد، که شامل:
سازه های پشتیبانی شده از قاب
سازه های پشتیبانی شده با هوا
سازه های متورم شده با هوا
سازه های کابلی
گنبدهای ژئودزیکی و پوسته های شبکه ای شکل