پلی وینیل کلراید یا همان غشای پی وی سی سازه کششی در دسته مواد بافته یا غیر بافته قرار دارد، این ماده از اوایل سال ۱۹۶۰ در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده معماران و طراحان ساختمان قرار گرفت تا سازه های پیچیده و چند ضلعی را پوشش دهد.
غشای پی وی سی سازه کششی یک جایگزین مقرون به صرفه و مناسب برای سیستم های بام سنتی به شمار می رود، این ماده و محصول صنعتی پر کاربرد در رنگ های مختلفی تولید می شود تا برای هماهنگی با نیازهای پروژه مورد استفاده معماران و طراحان قرار گیرد. غشای پی وی سی منعطف به رنگ سفید روشن این قابلیت را دارد تا، گرمای تابشی شدید را کاهش دهد و دمای داخلی را در شرایط آب و هوایی گرم تر خنک کند.
غشای پی وی سی سازه کششی معمولاً با یک پوشش آکریلیک یا PVDF پوشانده می شود تا طول عمر تقریبی آن به ۱۵-۲۰ سال برسد. اگر غشای PVC در مناطقی مانند یزد و یا در مناطق گرمسیر جنوب در معرض مقادیر زیاد اشعه ماوراء بنفش قرار گیرد، طول عمر آن تقریباً ۱۰-۱۵ سال خواهد بود.
از لحاظ فنی پی وی سی مولکولی است که از کربن، هیدروژن و کلر تشکیل شده است. ترکیبی از این عناصر منجر به یک غشای تک لایه محکم و بادوام می شود که ساخت آن ساده است. این ماده صنعتی علاوه بر صنعت سازه های کششی و چادر در بسیاری دیگر از صنایع مورد استفاده قرار می گیرد.
از مهمترین مزایای اصلی غشای پی وی سی سازه کششی (روکش پلی استر) می توان به موارد زیر اشاره کرد:
در برابر تأثیرات خارجی (رطوبت ، اشعه ماوراء بنفش ، قرار گرفتن در معرض بیولوژیکی و شیمیایی) مقاوم است
غشای کششی مدرن برابر آب باران غیرقابل نفوذ است
محافظت از پوشش اصلی در برابر جو (رطوبت ، اشعه ماوراء بنفش ، قرار گرفتن در معرض بیولوژیکی و شیمیایی)
غشای سازه کششی در برابر اشعه ماوراء بنفش یا همان UV خورشید پایدار است
برای محافظت طولانی مدت در برابر آلودگی بهترین گزینه است
تمیز کردن سطح سازه غشای کششی با آب به راحتی امکان پذیر است
در برابر شعله تا حد زیادی مقاوم است
در رنگ های مختلف تولید می شود
قابل چاپ بر روی غشای پی وی سی وجود دارد
قابلیت انتقال نور تا 40٪ را دارد
و ...
مهمترین کاربرد سازه کششی مدرن چیست؟
برخلاف سازه های بتنی تقویت شده، غشای پی وی سی سازه کششی یک ماده ساختمانی است که علاوه بر شکل دادن (فرم تعادل) با توجه به نیروی پیش تنش زا که توسط نیروی کششی نامتقارن ایجاد می شود، به عنوان یک ابزار فشار و یک پوشش سازه کششی مورد استفاده قرار می گیرد. نیروی پیش تنیدگی که باید اعمال شود مربوط به فرم و طراحی سازه است و در پی محاسباتی که به صورت استاتیک انجام می شود ، یافت می شود.
توجه داشته باشید که سازه های کششی مدرن ساخته شده از غشای پی وی سی، دارای طیف گسترده ای از کاربری ها می باشد، به عنوان مثال از سایبان گرفته تا استادیوم ها، آمفی تئاترها تا پارکینگ ها، اماکن بازار و سالن های عروسی، پارک ها و سازه های تفریحی مختلف، و سازه کششی آلاچیق و سازه های فرودگاهی.
جنس پوشش مورد استفاده در غشای پی وی سی سازه کششی، نوع خاصی از پارچه سازه کششی است که با بافتن الیاف (پلی استر بافته شده) بدست می آید. الیاف ممکن است با مواد شیمیایی مختلفی پوشانده شوند تا از غشاء در برابر عوامل خارجی محافظت کنند و یا از نفوذ پذیری آب و هوا جلوگیری کنند. همچنین ممکن است یک پوشش اضافی روی روکش ها استفاده شود که سهم بسیار کمی در تحمل فشار و کشش دارند و صرفا به عنوان محافظ مورد استفاده قرار می گیرد تا ویژگی تمیز کردن آنها و افزایش مقاومت آنها در برابر اشعه ماوراء بنفش و سایر اثرات بیرونی بیشتر باشد.
انواع پوشش سازه کششی کدامند؟
بهترین و پرکاربردی ترین پوشش سازه کششی، غشای پی وی سی است که در برابر عوامل محیطی بسیار مقاوم است. به دلیل انعطاف پذیری بسیار بالای این نوع پوشش، اجرای غشای کششی نیز بسیار راحت تر از سازه های سنتی است. و اینکه انعطاف پذیری آن باعث شده تا در فرم های مختلفی آن را جای داد و طرح زیبایی را به وجود آورد.
از دیگر کاربردهای مهم سازه کششی مدرن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سازه کششی سقف
سازه کششی آلاچیق
سازه کششی متحرک
سازه کششی ثابت
سازه کششی چند ضلعی