سازه های کششی پارچه ای متشکل از یک ماده پارچه ای کشیده شده مبتنی بر خاصیت کشش سطحی است که به صورت یک سطح سه بعدی شکل می گیرد و می توان از آن برای ایجاد سقف، سایبان یا جزء تزئینی با کشش آن به کابل ها بهره برد. این با استفاده از پارچه های تخصصی تحت کشش برای تحمل وزن خود و مراقبت از بار زنده ساخته شده است که بسیار مقرون به صرفه است و مسافت های زیادی را بدون تکیه گاه های میانی پوشش می دهد. یک ماده با کیفیت پارچه سازه کششی از سه جزء اصلی تشکیل شده است: زیرلایه پارچه، پوشش اصلی و پوشش رویی. در این مقاله به بررسی ویژگی های پارچه سازه کششی، انواع روکش و مزایای ساختار کششی پارچه می پردازیم.
خواص و ویژگی پارچه سازه کششی
خواص مختلف پارچه که برای طراحی سازه کششی در نظر گرفته می شود، عبارتند از:
استحکام کششی: این یک شاخص اساسی از قدرت نسبی است و برای پارچه های معماری که عمدتاً در تنش عمل می کنند، اساسی می باشد.
مقاومت در برابر پارگی: استحکام پارگی از این جهت مهم است که اگر پارچه در جای خود پاره شود، ممکن است کل ساختار کششی را تحت تاثیر خود قرار دهد.
قدرت چسبندگی: این معیاری برای استحکام پیوند بین ماده پایه و پوشش یا لایه رویی است که از آن محافظت می کند.
بازدارندگی شعله: پارچه ای که دارای پوشش ضد شعله است می تواند حتی در برابر یک منبع نقطه بسیار داغ مقاومت کند. با این حال، اگر منبع احتراق بزرگ وجود داشته باشد، همچنان می تواند بسوزد.
انعطاف پذیری: پارچه کششی فرم آزاد به فرد اجازه می دهد تا از فرم آزاد در ساخت و ساز ساختمان استفاده کند زیرا مواد به کار رفته در آن انعطاف پذیر است.
مطالب پیشنهادی دنیای چادر: معرفی کامل فریم های سازه کششی
متریال پارچه سازه کششی
به طور معمول، پارچه برای افزایش استحکام، دوام و مقاومت در برابر محیطی با مواد مصنوعی روکش و لمینت می شود. انواع پارچه های مورد استفاده در سازه های کششی عبارتند از:
1.برزنت پنبه ای
برزنت پنبه ای قدیمی ترین ماده پارچه ای است که معمولاً برای ساخت چادر و سایه بان در روزهای قدیم استفاده می شده است. این می تواند یک پارچه نخی سبک یا بوم مقاوم سنگین باشد.
2.پلی استرها
خاصیت استحکام، دوام، قیمت ارزان و کشش باعث می شود که مواد پلی استر بیشترین استفاده را در سازه کششی ها داشته باشند و نسبت به انواع دیگر پارچه ها پرمصرف ترین باشند. پلی استر هایی که لمینیت شده یا با فیلم های پی وی سی پوشانده می شوند، معمولاً کم هزینه ترین گزینه برای ساخت طولانی مدت هستند. پارچه های پلی استر نیز به 2 نوع تقسیم می شوند:
الف. پلی استرهای لمینیت شده با وینیل
یک پارچه چند لایه معمولاً از یک لایه پلی استر تقویت کننده تشکیل شده است که بین دو لایه فیلم PVC بدون تکیه گاه فشرده شده است. با این حال، برای بیشتر کاربردهای ساختار پارچه، به دو یا چند لایه پارچه یا فیلم اشاره دارد که توسط گرما، فشار و یک چسب به هم متصل شده و یک لایه را تشکیل میدهند.
ب. پلی استر با روکش وینیل
پلی استر روکش شده با وینیل از یک لایه پلی استر، یک عامل چسبنده یا چسبنده و پوشش های PVC بیرونی تشکیل شده است. این پرکاربرد ترین ماده برای سازه های پارچه ای انعطاف پذیر است.
3.فایبرگلاس
فایبرگلاس بافته شده با روکش PTFE نیز یک ماده پایه پرکاربرد است. الیاف شیشه به رشته های پیوسته کشیده شده و سپس به نخ ها بسته می شوند. نخ ها برای تشکیل یک بستر بافته می شوند. فایبرگلاس دارای استحکام کششی نهایی بالایی است، رفتار ارتجاعی دارد و از آرامش یا خزش شدید رنج نمی برد. به دلیل بهره وری انرژی، دمای ذوب بالا و عدم خزش، پارچه های فایبر گلاس ماده انتخابی برای گنبدهای استادیوم و سایر سازه های دائمی بوده اند. پارچه های فایبر گلاس نیز به دسته های زیر تقسیم می شوند:
- پارچه اولفین / پلی الفین
- پلی وینیلیدین فلوراید بافته شده
- ePTF بافته شده
4.پارچه Blackout
پارچه Blackout یک ماده مات است که از یک لمینت تشکیل شده است که یک لایه مات را بین دو لایه بیرونی سفید قرار می دهد. از ویِگی های این پارچه این است که گرمایش و روشنایی کنترل می شود زیرا پارچه سازه کششی اجازه نمی دهد نور به بالا یا دیواره ها نفوذ کند. کیفیت بالای پارچه های مات همچنین مانع از مشاهده لکه ها، کثیفی ها، تعمیرات یا کمی ناهماهنگی پنل های بیرونی سازه از داخل می شود.
در همین راستا پیشنهاد می کنیم مقاله سازه کششی آرک را نیز مطالعه کنید.
انواع پوشش های بیرونی برای سازه های پارچه ای کششی
پوشش رویی سطح سختی را در قسمت بیرونی مواد ایجاد می کند و مانعی را تشکیل می دهد که به جلوگیری از چسبیدن کثیفی به مواد کمک می کند و در عین حال اجازه می دهد پارچه با آب تمیز شود. بر اساس ماده ای که برای پوشش رویی پارچه سازه کششی استفاده می شود، آن ها به موارد زیر طبقه بندی می شوند:
1.لمینت فیلم PVF
2.پوشش رویی PVDF
3.پوشش رویی PVDF/PVC
4.پوشش رویه Tio2 (دی اکسید تیتانیوم)
مزایای ساختار کششی پارچه ای
1.نصب سریع تر
2.نورپردازی روشن و پراکنده طبیعی در روز
3.زیبایی شناسی طراحی انعطاف پذیر
4.تعمیر و نگهداری آسان و ارزان قیمت
5.وزن سبک
6.بهره وری انرژی
7.سازه های کششی پیش ساخته باعث صرفه جویی در زمان، مواد و انرژی می شوند
8.مناسب برای طیف گسترده ای از کاربرد ها
سخن پایانی
ما در این مقاله قصد داشتیم تا شما را با مواد استفاده شده در ساخت سازه کششی آشنا کنیم. برای مشاوره، خرید انواع پارچه سازه کششی و استعلام قیمت می توانید با مشوران دنیای چادر تماس بگیرید.