در بخش کاربرد های سازه های پارچه ای ذکر کردیم که یکی از موارد استفاده زیبا و دکوراتیو از این سازه ها در هنر معماری و شهرسازی ساخت سازه های نمادین با سازه پارچه ای است.
به دلیل سبک بودن متریال این سازه های پارچه ای و همچنین نصب و اجرای سریع سازه های چادری و طراحی های زیبا و متنوع و نمادینی که می توان با پارچه انجام داد، ساخت سازه های نمادین با سازه پارچه ای مرسوم شده است.
امروزه در سطح کلان شهر ها به ویژه در مناطقی که دارای آب و هوای معتدل تری هستند و مناطق بادخیزی نیستند، از سازه پارچه ای به عنوان پروژه های شهرداری در جهت زیبا سازی فضاهای شهری استفاده می شود.
چرا پارچه کششی را برای سازه پارچه ای انتخاب کنیم؟
چادر های قدیمی عشایر از جمله سازه های نمادین باستانی در تاریخ ایران هستند که باعث به وجود آمدن مدل خیمه ای در ساخت سازه پارچه ای شده اند. این مدل همچنین در ساخت سالن های سیرک و سالن های نمایش نیز کاربرد دارند.
همچنین مزیت سازه های پارچه ای در ساخت سازه هایی با دهانه های بسیار وسیع باعث شده که بتوان سازه های نمادین زیبا و بزرگی را با کمک این نوع سازه ایجاد کرد.
نکته بسیار مهم در مورد سازههای پارچه ای این است که همیشه باید تحت کشش باشند. در غیر این صورت با وزش باد، چین و چروک برداشته و قسمتهای مختلف آن مانند پارچه های آزاد و رها آن قدر به هم کوبیده میشوند که از بین می روند. در سازههای پارچه ای وجود چروک نشانه عدم وجود کشش، و وجود پارگی نشانه کشش بیش از حد است.
🔥 برای بازدید از محصولات دیگر بر روی لینک های زیر کلیک کنید. 🔥
🔗پارچه کانتینری 🔗پارچه ترانزینی 🔗سازه کششی
قابلیت جابجایی سازه پارچه ای
در مورد ساخت سازه های نمادین با سازه پارچه ای بهتر است سازه طوری ساخته شود که قابلیت جابجایی را نیز داشته باشد. که بدین شکل بتوان در هزینه های شهرداری ها نیز صرفه جویی کرد. همچنان که سازه نمادین پارچه ای معروف دنیا مانند سازه چادری نمادینی که در شهر نیویورک ساخته شده است.
همچنین در هنگام ساخت سازه های نمادین با سازه پارچه ای اسکلت این سازه ها باید توان تحمل شرایط جوی مختلف آب و هوایی دوام بالایی داشته باشد و با رعایت نکات متعارف ، دارای پوشش ضد زنگ و رنگ مناسب باشد.
در همین راستا مقاله های زیرا را نیز بخوانید:
سازه پارچه ای به عنوان پوشش پیاده روها
سازه پارچه ای سایبان استخر | فروش ویژه سایبان استخری
مزایای ساخت سازه پارچه ای
مزیت اول ساخت سازه های نمادین با سازه پارچه ای استحکام و زیبایی بنا در همه شرایط جوی است. شاید با خود فکر کنید که سازه های پارچه ای به نظر سازه های مقاومی در برابر باد و بران نمی آیند.
در حالی که باید بگوییم شركت هاي متخصص سازه های پارچه ای طبق مبحث 6 مقررات ملی ساختمان، سازه های پارچه ای را طوري طراحي و اجرا ميكنند كه باد با سرعت حداکثر 120 كيلومتر در ساعت را تحمل کنند. بنا براین نباید به هیچ وجه نگران مشکل خراب شدن سازه های پارچه ای در اثر وزش باد های تند باشید.
مزیت بعدی سازه های پارچه ای تنوع در رنگ و فرم آن ها است. در فرآیند رنگ زدن پارچه های مخصوص سازه های غشایی در مرحله اول یک لایه چسبنده بر روی پارچه خام کشیده و تا دمای تقریباً ۱۸۰ درجه در تونل ذوب حرارت داده میشود تا ماده نرم کننده سریعاً به داخل گرانول های پی وی سی نفوذ کرده و آن ها را با هم آمیخته کند.
ماده چسبناک پس از سرد کردن دقیقاً روی پارچه ثابت میماند. سپس لایه نهایی رنگ را روی آن می ریزند و به این شکل رنگ پارچه های این نوع سازه ها دارای استقامت زیاد در برابر نور شدید آفتاب یا بارش باران های سالیانه هستند.
در کل زمانی می توان از یک سازه پارچه ای به عنوان یک سازه نمادین معقول استفاده کرد که در ترکیب با چندین المان و سقف و آلاچیق در یک مکان قرار گرفته باشد.
مراحل ساخت سازه های نمادین با سازه پارچه ای
طراحی فرمی که در ساخت سازه های پارچه ای صورت می گیرد می تواند بی نهایت متنوع باشد. زیرا خود پارچه های کششی عناصر بسیار انعطاف پذیری و فرم پذیری در معماری و شهرسازی هستند.
در ابتدای مراحل ساخت سازه های نمادین با سازه پارچه ای تیرک ها جهت تعادل سازه مکان یابی می شوند. سپس طرح بندی لبه های غشا انجام می گیرد. طرح بندی لبه ها باعث طرح بندی فرم کل سازه می گردد.
در سازه کششی یا همان پارچه ای انحناء پارچه باعث استقامت و استحکام پارچه می گردد. هرچه قطر منحنی بزرگتر باشد، بار مرده کمتر است و با کاهش بار مرده کل سازه پارچه ای سبک تر می شود. به همین علت در سازه های چادری از ایجاد فضاهای تخت جلوگیری می کنند تا هم سازه در مقابل باد مقاومت بیشتری داشته باشد و هم در زیر بار برف تغییر شکل ندهد.
با توجه به سه بعدی پارچه های منحنی، طراحی این سازه ها بر روی کاغذ غیر ممکن است و لذا طراحی از طریق ساخت ماکت انجام می شود.
مدل های نرم افزاری بر اساس نقطه های اتصال پارچه به سازه و یا تعیین لبه ها شکل می گیرند. فایل دیجیتالی سازه پارچه نهایی برای تحلیل سازه کاربرد دارد. بعد از مهندسی سازه، این فایل به صورت مستقیم جهت تولید سازه پارچه ای مورد استفاده قرار می گیرد.
در سازه های چادری به دلیل وابستگی فرم و سازه به یکدیگر، سازه چه در حالت فیزیکی واقعی و چه در حالت نرم افزاری بر اساس روش خودزایی طراحی می شود.
بعد از تعیین عوامل و نیروهای تاثیر گذار و محاسبه کششها باید سازه در شرایط ماکزیمم بارگزاری شود. یعنی در شرایط ماکزیمم سرعت باد منطقه، ماکزیمم بارش باران و برف سالانه و حتی بیشترین دمای نور آفتاب در گرم ترین روز سال تا استحکام سازه مورد تایید استانداردهای ملی ساختمان در مورد سازه های پارچه ای قرار بگیر
سپس اندازه قطعات کابل و نگه دارنده ها و سیستم پشتیبان تعیین می شود و سپس نوع و مساحت پارچه محاسبه و برآورد می گردد و در نهایت جهت نصب ستون ها و استراکچر فلزی بنا نازک کاری نهایی انجام می گردد. در نهایت پارچه برزنت بر روی سقف سازه کشیده می شود و فرم نهایی طرح شکل می گیرد.