نحوه ی تقسیم بندی سازه های کششی
سازه های کششی یکی از شاهکار های معماری جهان می باشد که مزایا و کاربردهای فراوانی دارد. این سازه کششی ها دارای انواع مختلفی می باشند که در این مقاله قرار است به تقسیم بندی سازه کششی از نظر ظاهر بپردازیم و هم چنین در رابطه با مزایا و معایب و ... آن صحبت کنیم.
با سازه کششی بیشتر آشنا شوید!
استفاده از این سازه های کششی نسبت به دیگر سازه ها در اولویت می باشد. دلیل این که این سازه در اولویت استفاده قرار دارد زیبایی و سبکی آن می باشد. این سازه فضای داخلی را نیز زیبا می کند زیرا قابلیت نور دهی به فضای داخلی را دارند و فضای داخلی بسیار روشن می گردد.
سازه های کششی دارای مزایای بسیاری می باشند که همین مزایا دلیل بر کاربرد موثر آن ها است. یکی از کاربردهای متداول این نوع از سازه چادری ها مربوط به اجرا و برپایی آن ها در فضاهای باز برای برگزاری همایش و یا سالن های نمایشی ، سیرک ، نمایشگاه و ... می باشد. زمانی که سازه های کششی را در مکانی نصب می کنند در آن مکان و فضای باز سایه بسیار خوبی تشکیل می شود.
پیشرفت تکنولوژی به گونه ای بوده که می توان سازه کششی مقاوم تری ساخت و متریال های مورد استفاده در سازه های کششی تا حدودی در برابر آتش و دما مقاوم می باشند. مجموعه دنیای چادر سعی کرده که بهترین متریال ها را برای سازه های کششی استفاده کند. در ادامه همراه ما باشید تا درباره ی انواع سازه کششی از لحاظ ظاهری صحبت کنیم.
انواع سازه های کششی
تقسیم بندی سازه کششی از نظر ظاهر بدین صورت است که سازه های کششی به سه دسته خیمه ، آرک و زین اسبی تقسیم می شوند.
- خیمه
در این نوع سطوح انحنایی در سطح پارچه به وجود می آورند که باعث می شود نیروها به دو سمت دیگر سطح منتقل شوند. در حال حاضر از این نوع سطوح بیشتر به عنوان سطوح باربر استفاده می کنند. در این نوع از سازه کششی تمامی بارها به سمت لبه پایین و بالا رویه منتقل خواهند شد.
در نهایت با اتصال به زمین یا ستون های میانی رویه مهار خواهد شد. فرم های وارون و خیمه و پارادایس از فرم های مختلف سازه چادری می باشند که دارای رویه ای به فرم خیمه می باشند. معادل انگلیسی خمیه Conic نیز می باشد.
- آرک
معادل انگلیسی آرک کلمه ی Arch می باشد. این نوع از سازه کششی دارای رویه مشابه با زین اسبی است. این نوع سازه کششی و فرم رویه در گذشته ها برای انتقال بار در سقف هایی هم چون سقف های طاق ضربی استفاده می شد به دلیل این که در بیشتر خانه ها و معماری های ایرانی در راهرو ها از سقف های طاق ضربی استفاده می گردیده. این فرم رویه با نمونه بناهای گذشته کشور تطابق بیشتری دارند.
- زین اسبی
در آخرین تقسیم بندی سازه کششی از نظر ظاهر می خواهیم به بررسی زین اسبی بپردازیم که به آن hyperbolic نیز گفته می شود. در این مورد از سطوح سازه های کششی بار وارد شده از طریق گوشه انتقال پیدا می کند. در زین اسبی دو گوشه به سمت پایین می باشند و همچنین دو گوشه به سمت بالا است.
در این نوع از سازه های کششی نیرو از گوشه بالا به سمت گوشه پایین انتقال پیدا می کند و همچنین نیرو از گوشه پایین به سمت گوشه بالا منتقل می شود. فرم های استاندارد این نوع از سازه کششی به صورت سایبان هایی با فرم کایت و سایبان هایی با فرم شید ، قله دره و پاگودا می باشد.
در بیشتر پروژه های دنیا اعم از بزرگ و کوچک با استفاده از ترکیب این رویه ها با یک دیگر یک فرم معماری بسیار جذاب و پیچیده را می سازند. ارائه دادن طرح های بسیار شیک و مناسب توسط متخصصین و معماران بسیار حائز اهمیت می باشد. مجموعه ی دنیای چادر مجموعه ای است که معماران عالی رتبه را در مجموعه خود دارد و می تواند به شما مشاوره های لازم را بدهد.
پیشنهاد برای مطالعه:
شش کاربرد سازه کششی برای فضای باز
ویژگی های سازه های کششی
تا به الان درباره تقسیم بندی سازه کششی از نظر ظاهر صحبت کردیم حال قرار است در رابطه با ویژگی این سازه ها صحبت کنیم. سازه های کششی تمایل به اشتعال بسیار پایینی دارند و همانطور که در بالاتر گفته شد در برابر آتش مقاوم می باشند.
ضد اشتعال بودن در این سازه مهم ترین ویژگی آن ها می باشد به همین منظور از تارپولین با وزنی متوسط در آن ها استفاده می شود. سازه های کششی در برابر کپک زدگی و قارچ ها بسیار مقاوم می باشند، هم چنین در برابر اشعه های مضر همچون اشعه های فرابنفش ، یو وی و ... از خود مقاومت خوبی نشان می دهند.
جنس این نوع سازه ها به گونه ای است که در شرایط مختلف آب و هوایی می توانند از خود مقاومت خوبی نشان دهند. سازه های کششی بر خلاف دیگر سازه ها می باشند و انتقال بار در آن ها از طریق پوسته یا همان پارچه فقط صورت می گیرد، به همین دلیل اجرا و برپایی این نوع از سازه ها مسئله ای بسیار مهم است که باید از معماران با تجربه استفاده کرد. مجموعه دنیای چادر در امر برپایی و اجرای سازه های مختلف از تجربه خوبی برخوردار است و می تواند در این راه به شما کمک کند.
نتیجه گیری
تقسیم بندی سازه کششی از نظر ظاهر بدین صورت است که این سازه ها به سه دسته خیمه یا Conic ، زین اسبی یا Hyperbolic و آرک یا arch تقسیم می شوند. این نوع از سازه ها دارای ویژگی های فراوانی همچون مقاومت در برابر اشتعال و آتش می باشند.
از کاربردهای ویژه این سازه پارچه ای ها می توان به برپایی آن ها برای سالن های خاص و موقتی همانند سیرک و نمایشگاه های مختلف اشاره کرد. طراحی این گونه سازه ها بسیار حائز اهمیت است و باید متناسب با فضای مورد نظر انجام شود. از این رو شما باید بهترین معماران را برای طراحی و برپایی این سازه ها به خدمت بگیرید.