سازه پارچه ای، ورقه ای نازک از جنس پارچه است که در برابر تغییر فرم و شکل مقاومت می کند، در واقع می توان گفت سازه های چادری همزمان با اینکه هیچ توانایی برای مقاومت در برابر خمیدگی و فشار ندارد، در برابر کشش بسیار مقاوم است. سازه های پارچه ای زیر مجموعه ای از سازه های فضایی بوده که امروزه در مصارف بسیاری از آنها استفاده می شود.
سازه های چادری از دو قسمت مختلف تشکیل شده است، که این دو جزء با همکاری یکدیگر باعث ایستایی و پایداری سازه چادری می شوند،این دو جزء عبارتند از:
بخش های فشاری که شامل ستون، قوس و یا کابل هایی بوده که موجب انتقال نیروی فشاری می شود. و بخش دوم پارچه که منتقل کننده نیروی کششی محسوب می شود.
این سازه ها به دلیل خصوصیات منحصر به فردی همچون شفاف بودن، داشتن انعطاف پذیری و وزن کمی که دارد در فضاهای مختلف اداری، تجاری، ورزشی و ... کاربرد فراوان دارد.
از کاربری های سازه های پارچه ای می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سازه پارچه ای تالار و باغ:
تالارها و باغ تالار ها برای پذیرایی از مهمان ها در فصول گرم و سرد سال، نیاز به یک پوشش برای سرپوشیده کردن فضای باز پذیرایی دارند، سازه های پارچه ای به دلیل وزن سبک، هزینه کمتر نسبت به سایر سقف ها و ... مناسب ترین گزینه برای این نوع کاربری است. همچنین با استفاده از این سازه ها می توان یک فضای زیبا و شیک را برای مراسم ها به وجود آورد. ایجاد جایگاه یا سن مخصوص به عروس و داماد هم به وسیله سازه های پارچه ای رایج است.
سازه پارچه ای رستوران:
رستوران های روباز همواره مورد توجه عده کثیری از رستوران دوستان بوده است، این مکان های زیبا مشکلاتی نظیر بحث سرمایش و گرمایش محیط، نفوذ نور خورشید به فضای نشیمن و... را شامل می شود. برای رفع این مشکلات می توان از سازه های چادری استفاده کرد، این سازه ها علاوه بر ایجاد یک فضای زیبا و قابل استفاده در شرایط مختلف جوی، به دلیل عایق بودن در برابر سرما و گرما تا حد از از هزینه های مربوط به تجهیزات سرمایشی و گرمایشی می کاهد.
سازه پارچه ای ویلا:
استفاده از سازه های پارچه ای به عنوان آلاچیق در محیط های ویلایی را می توان از جمله کاربردهای مفید این سازه ها عنوان کرد. برای لذت بردن از فضای باز ویلا ها لازم است پوششی برای رفع مزاحمت عوامل محیطی مانند نور آفتاب، برف و باران و ... ایجاد شود.استفاده از پارچه های ضد آب در ساخت این سازه ها به شما این امکان را می دهد که در هوای بارانی هم لذت دور هم جمع شدن در آلاچیق را تجربه کنید.
قیمت سازه چادری:
قیمت سازه های چادری بسته به شرایط مختلفی نظیر فرم و شکل سازه چادری، جنس پارچه به کار رفته، ابعاد و ارتفاع سازه چادری، جنس و نوع سایر متریال به کار رفته در ساختار سازه و هزینه های دوخت چادر متغیر است. البته شرکت های سازنده این سازه ها، هر کدام به شیوه خاص خود قیمت تمام شده محصول را محاسبه می کنند.
سازه های پارچه ای به دو صورت سازه پارچه ای سفارشی و سازه پارچه ای از پیش طراحی شده و یا استاندارد در بازار ارائه می شوند. عوامل ذکر شده در قیمت تمام شده هر دو نوع محصول موثر است؛ ولی به طور کلی سازه های پارچه ای از پیش طراحی شده از قیمت پایین تری برخوردار است.
طراحی سازه های پارچه ای:
طراحی سازه های پارچه ای به این صورت است که ابتدا طرح اولیه سازه بنا به کاربری مورد نظر مشتری و با توجه به مسائلی همچون الگو و جوش پارچه، فونداسیون سازه، اتصالات لازم برای اجرای سازه، تجهیزات لازم برای نصب سازه و انتخاب رنگ و ...، ارائه می شود؛ سپس طرح اولیه را روی ماکت پیاده کرده و اشکالات آن را رفع می کنند. در انتها با طراحی تمام جزییات لازم، کار برای نصب و پیاده سازی آماده می شود. استفاده از نرم افزارهای مخصوص طراحی سازه پارچه ای موجب سهولت در کار می شود.
نصب سازه پارچه ای:
همانطور که اشاره شد، تجهیزات و شرایط نصب، در مرحله طراحی سازه چادری در نظر گرفته می شود. پس از بررسی محل مورد نظر جهت نصب سازه پارچه ای توسط تیم متخصص و در نظر گرفتن محدودیت های احتمالی، قطعات اسکلت سازه پارچه ای به محل نصب برده شده و سپس مونتاژ می شود. در انتها پوشش پارچه ای را با رعایت نکات ایمنی بر روی سازه نصب می گردد. استفاده از نیروی کار متخصص و آموزش دیده و تجهیزات پیشرفته باعث می شود اجرای کار در حداقل زمان و حداکثر کیفیت انجام شود. همچنین نصب استاندارد سازه های پارچه ای موجب افزایش طول عمر مفید سازه می شود.